5 Συμβουλές για να καθαρίζουμε σωστά τους φωτοβολταϊκούς συλλέκτες

Οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες ενός αυτόνομου/διασυνδεδεμένου συστήματος, μπορεί να εκτεθούν σε ποικίλα περιβαλλοντικά φαινόμενα, ανάλογα με την περιοχή και την εφαρμογή τους. Επoμένως, με το πέρασμα του χρόνου είναι φυσικό να επικαλύπτεται σταδιακά η επιφάνεια με ανεπιθύμητα αντικείμενα. Σκόνες, λασπόνερα, περιττώματα πτηνών, φύλλα δένδρων είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που μπορεί να καλύψουν την επιφάνεια του φωτοβολταϊκού συλλέκτη κι επομένως να επηρεάσουν την δυνατότητα συλλογής ηλιακής ενέργειας κι επομένως να μειώσουν την απόδοσή του.

Είτε ο συλλέκτης είναι με πλαίσιο αλουμινίου είτε εύκαμπτος, παρακάτω είναι ορισμένες βασικές πρακτικές που θα βοηθήσουν το φωτοβολταϊκό μας σύστημα να λειτουργήσει με την μέγιστη απόδοση.

  • Χρησιμοποιούμε ένα μαλακό σφουγγάρι/πανί/βούρτσα/σφουγγαρίστρα και το βυθίζουμε σε απιονισμένο νερό.
  • Δεν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά ή άλλα σκληρά καθαριστικά. Αν υπάρχουν δύσκολοι λεκέδες επάνω στην επιφάνεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο υγρό σαπούνι για πιάτα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση του κανονικού νερού καθώς το νερό διαθέτει μέταλλα που μπορεί να επηρεάσουν το τζάμι του φωτοβολταϊκού συλλέκτη.
  • Προσοχή με τις θερμοκρασίες: Η θερμοκρασία του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να είναι μέτρια. Επίσης, είναι προτιμώτερο να καθαρίζουμε την φωτοβολταϊκή επιφάνεια κατά τις ώρες όπου δεν εκτίθεται σε έντονη ηλιοφάνεια.
  • Σε περίπτωση που η φωτοβολταϊκή επιφάνεια είναι δυσπρόσιτη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ένα κοντάρι για πιο άνετο καθαρισμό.
  • Η όπισθεν πλευρά των φωτοβολταϊκών συλλεκτών χρειάζεται καθαρισμό κυρίως σε περίπτωση όπου ο φωτοβολταϊκός συλλέκτης είναι διπλής όψης και συλλέγει ηλιακή ενέργεια και από τις δύο πλευρές του. Σε αυτή την περίπτωση η χρήση νερού κοντά στο junction box να αποφεύγεται για λόγους ασφαλείας και να προτιμάμε ένα απλό ύφασμα/πανί.

 

Παρεμφερείς Αναρτήσεις