Τι ρυθμιστή να πάρω για το φωτοβολταϊκό μου σύστημα

Η σωστή επιλογή ρυθμιστή από την αρχή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υψηλή απόδοση των συνδεδεμένων συσκευών. Τα κριτήρια που καλό είναι να έχετε υπ’ όψιν όταν επιλέγετε ρυθμιστή φόρτισης είναι τα εξής:

  1. Ο τύπος του ρυθμιστή βάσει τεχνολογίας. Οι δύο κύριες κατηγορίες ρυθμιστών είναι οι παλμικοί (PWM = Pulse Width Modulation) και οι MPPT (Maximum Power Point Tracking). Οι παλμικοί (PWM) είναι τεχνολογικά πιο απλοί, οικονομικοί και είναι κατάλληλοι για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα. Οι ρυθμιστές MPPT είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για μεσαίες και μεγάλες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Αυξάνουν την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος κατά 20-25% περισσότερο από ό,τι οι παλμικοί.

 

  1. Η τάση (Volt) και το μέγεθος (Αmps/Watt) του φωτοβολταϊκού συλλέκτη που θα συνδέσετε στο σύστημα. Tα Αμπέρ που “σηκώνει” ο ρυθμιστής πρέπει να είναι περισσότερα από αυτά που «βγάζει» ο φωτοβολταϊκός συλλέκτης κατά τουλάχιστον 20%.

 

  1. Ο αριθμός των φωτοβολταϊκών συλλεκτών που θα συνδεθούν άμεσα και στο μέλλον. Εάν έχετε υπ’ όψιν να προσθέσετε κι άλλους συλλέκτες μελλοντικά, καλύτερα να επιλέξετε εξ αρχής έναν ρυθμιστή φόρτισης με περισσότερα Αμπέρ, καθώς έτσι θα εξοικονομήσετε χρήματα σε βάθος χρόνου.

 

  1. Ο αριθμός των μπαταριών που θα συνδέσετε άμεσα ή στο μέλλον. Αν σχεδιάζετε να προσθέσετε και δεύτερη μπαταρία στο σύστημα, καλύτερα να επιλέξετε ρυθμιστή με 2 εξόδους προς τις μπαταρίες, ώστε να αποφύγετε την αγορά ενός επιπλέον ρυθμιστή μελλοντικά.

 

  1. Το περιβάλλον στο οποίο θα τοποθετηθεί ο ρυθμιστής. Ανάλογα με την εφαρμογή πχ. σκάφος ή παραθαλάσσια εγκατάσταση, μπορεί το φωτοβολταϊκό σύστημα να εκτίθεται σε βροχόπτωση. Υπάρχουν ρυθμιστές που είναι στεγανοί κι ειδικά σχεδιασμένοι για τις πιο απαιτητικές συνθήκες. Για να βεβαιωθείτε ότι ο ρυθμιστής μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συστήματός σας, επικοινωνήστε εξ αρχής με τον προμηθευτή ή μελετήστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρυθμιστή που σας ενδιαφέρει.

 

  1. Οι ανάγκες, προτιμήσεις & ο προϋπολογισμός του χρήστη. Ανάλογα με το επίπεδο εξοικείωσής σας με την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων, μπορείτε να επιλέξετε έναν πολύ απλό ρυθμιστή που διαθέτει ενδείξεις LED ή έναν ρυθμιστή που διαθέτει οθόνη ενδείξεων για ακόμη πιο εύκολη παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος. Η δεύτερη επιλογή είναι συνήθως πιο υψηλή σε τιμή αλλά σας δίνει περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε τον κατάλληλο ρυθμιστή φόρτισης για το φωτοβολταϊκό σας σύστημα.

Similar Posts