Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στα μονοκρυσταλλικά και στα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ;

Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στα μονοκρυσταλλικά και στα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ; 

Ένα από τα συχνά ερωτήματα που τίθενται πριν από την αγορά φωτοβολταϊκού εξοπλισμού είναι το αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους μονοκρυσταλλικούς και πολυκρυσταλλικούς συλλέκτες. Ας δούμε ένα ένα τα χαρακτηριστικά τους και αυτό θα βοηθήσει να καταλάβουμε αν και ποια από αυτά είναι πραγματικά καθοριστικά στην επιλογή ενός φωτοβολταϊκού πάνελ.

Μονοκρυσταλλικοί

  • Οι κυψέλες τους κατασκευάζονται από μία ενιαία/μονή μπάρα πυριτίου. Εξ ου και ο όρος “Μονο-κρυσταλλικοί”. Η μπάρα πυριτίου έπειτα κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες, οι οποίες τοποθετούνται σε συστοιχία. Κοιτάζοντας την επιφάνεια ενός μονοκρυσταλλικού συλλέκτη, παρατηρούμε ότι έχουν ένα ενιαίο και πιο σκούρο χρώμα, ενώ παράλληλα οι κυψέλες έχουν ρόμβους μεταξύ τους.
  • Δεδομένου ότι χρησιμοποιείται μία μονή μπάρα πυριτίου, αυτό το κάνει πιο εύκολο για τα ηλεκτρόνια να κινούνται πιο ελεύθερα και να παράγουν περισσότερη ενέργεια. Η απόδοσή τους κυμαίνεται μεταξύ 15 – 19%.
  • Οι μονοκρυσταλλικοί φωτοβολταϊκοί συλλέκτες αποδίδουν καλύτερα όταν οι ακτίνες του ηλίου προσπίπτουν κάθετα σε αυτούς. Επίσης, αποδίδουν καλύτερα όταν υπάρχει περιορισμένη ηλιοφάνεια.
Πολυκρυσταλλικοί

  • Κατά την κατασκευή των κυψελών τους, χρησιμοποιούνται πολλές και διαφορετικές μπάρες από πυρίτιο. Εξ ου και ο όρος “πολυ-κρυσταλλικοί”. Οι μπάρες πυριτίου λιώνουν όλες μαζί, δημιουργώντας έτσι ένα κράμα. Η επιφάνεια των πολυκρυσταλλικών συνήθως έχει ποικιλία από φωτεινές αποχρώσεις του μπλε και είναι συνήθως πιο γυαλιστερή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, παρατηρούνται πλέον και φωτοβολταϊκοί συλλέκτες που ενώ είναι μονοκρυσταλλικοί, μοιάζουν εμφανισιακά αρκετά με τους πολυκρυσταλλικούς.
  • Δεδομένου ότι οι κυψέλες των πολυκρυσταλλικών αποτελούνται από μίγμα πυριτίου, τα ηλεκτρόνια κινούνται σε πιο περιορισμένο χώρο και συνεπώς παράγουν λιγότερη ενέργεια. Η απόδοσή τους κυμαίνεται μεταξύ 13 – 16%.
  • Επειδή με τους πολυκρυσταλλικούς συλλέκτες αξιοποιείται κάθε κομμάτι πυριτίου, θεωρούνται περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμοι.
  • Οι πολυκρυσταλλικοί φωτοβολταϊκοί συλλέκτες αποδίδουν καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας λόγω του κράματος πυριτίου και των διαφορετικών γωνιών απορρόφησης της ηλιοφάνειας.

Συμπέρασμα:

Τη σημερινή εποχή, οι διαφορές στην απόδοση των μονοκρυσταλλικών και των πολυκρυσταλλικών φωτοβολταϊκών συλλεκτών είναι σχεδόν αμελητέες. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα δύο είδη συλλεκτών έχουν καταλήξει να έχουν μια πολύ μικρή διαφορά απόδοσης περίπου 3%.

Μερικά πιο σημαντικά κριτήρια για την επιλογή ενός φωτοβολταϊκού συλλέκτη μπορούν να θεωρηθούν: το κόστος, οι διαστάσεις, η ποιότητα κατασκευής του εκάστοτε φωτοβολταϊκού συλλέκτη αλλά και οι ανάγκες της εφαρμογής για την οποία προορίζεται το φωτοβολταϊκό σύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημαντική παράμετρος μπορεί να θεωρηθεί και η εμφάνιση καθώς τίθεται θέμα ομοιομορφίας αν είναι περισσότεροι από ένας φωτοβολταϊκοί συλλέκτες. Για συνδυασμούς διαφορετικών φωτοβολταϊκών, πατήστε εδώ.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε τον κατάλληλο φωτοβολταϊκό συλλέκτη που θα καλύψει τις ανάγκες σας.

Παρεμφερείς Αναρτήσεις